Wraz z biegiem cywilizacji wzrasta liczba zagrożeń dla zdrowia. Wystarczy wspomnieć, że za 80 proc. zgonów na świecie widoczne są właśnie choroby cywilizacyjne, m.in. cukrzyca oraz dolegliwości układu krążenia. Oraz też szczególnie podyktowane są niewłaściwą dietą i będącym sposobem życia. Dlatego specjaliści ćwiczą na alarm i podkreślają wagę profilaktyki – zdrowego jedzenia i stylu.<br><br>Nie taki diabeł straszny<br><br>Odpowiedzialny za swoje zdrowie jest swój tryb życia. Ważną rolę gra tu nie tylko ruch, ale także dieta. Powinniśmy być bardziej aktywni, ale i przyjrzeć się dotychczasowemu menu, a przeważnie produktom wysokokalorycznym czyli mającym dużo tłuszczu i/lub cukrów – tłumaczy dr n. med. Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Jedzenia i Energie Fizycznej w Ośrodku Żywności i Podejmowania im. prof. n. med. Aleksandra Szczygła.<br>telemedycyna polska opinie telekardiologia polska e-zdrowie<br><br>Wbrew pozorom prowadzenie odpowiedniego stylu istnienia nie wymaga wielu wyrzeczeń i katorżniczych ćwiczeń. Wystarczy przestrzegać kilku zasad.<br><br>Po pierwsze: różnorodność. Jak uczy Dr Agnieszka Jarosz, urozmaicenie, to podstawa diety.<br>
<br>Po drugie: piramida żywieniowa. Tu na wczesny etap oka wszystko rodzi się banalnie proste. W celu, że każdy chociaż raz widział wspomnianą piramidę. Jednak często zapominamy o wytycznych. I te są nieubłagane – należy jeść więcej produktów zbożowych oraz warzyw oraz produktów (choć te jedyne są kaloryczne), za to nigdy sięgać po czerwone ciało i słodycze.<br><br>Po trzecie: Przygotowanie. Niby nic, a często zapominamy, iż to jako tworzymy posiłki ma ważne znaczenie.<br>outsourcing radiologia telemedycyna polska<br><br>Unikamy materiałów z bogatą zawartością tłuszczu oraz cukrów prostych. Często przypisuje się, że smażenie na obrazie nie posiada żadnych wad. Niestety olej jest rzeczywiście samo duży jak smalec i zbyt silne jego spożycie może przysporzyć się do odkładania zbędnych kilogramów.<br>